mark

Ovanligt enigt om pengar

Det finns bara ett förslag till budget för de kommande åren i Marks kommun. Därmed är de politiska partierna så gott som helt eniga om hur pengarna ska fördelas de kommande året. Men det krävdes att det lilla överskott som planerades nästan helt raderades ut.

Sammanlagt pumpade politikerna in nästan 29 miljoner kronor i slutskedet av budgetförhandlingarna, vilket gjorde att det överskott som fanns krympte till fem miljoner kronor nästa år vilket är långtifrån de ca 30 miljoner som är kommunens målsättning för att klara en långsiktigt bra ekonomi.

Pengar till skolan
Det var skolan som trots allt var den stora vinnaren i slutskedet. Med nära tio miljoner extra så kan det bli lite plåster på såren i den svåra omstruktureringsprocess som skolan just nu är i. Men det enda som politikerna nästan kunde lova var att Öppna Förskolan på ett eller annat sätt kan få en fortsatt framtid.

Men att några småskolor, som exempelvis Gullberg eller Hajom skulle räddas finns det ingen politisk majoritet för. Istället går pengarna sannolikt till ökad lärartäthet och mer till elever med särskilda behov.

Margareta Löfgren, moderat vice ordförande, är också nöjd med att det bara finns ett budgetförslag

Överskotten de närmaste åren:
2010 5 miljoner
2011 8 miljoner
2012 12 miljoner

Egentligen ska överskottet vara minst 30 miljoner kronor.

Områden som fick extrapengar
Skolan och barnomsorg: 9,5 miljoner där 1,5 miljoner är öronmärkta till föräldrastödjande verksamhet.
Insatser till arbetslösa unga 18 - 25-år: 2 miljoner.
Extra till socialnämnden för försörjningsstöd (socialhjälp): 5 miljoner för 2010 och 3 milj för 2011.
Till utbildningsnämnden (gymnasiet): 5 milj i uteblivna besparingar och 1,5 milj till Kulturskolan.

Småskolor
Endast en minoritet ville satsa extrepengar till småskolor. Det var folkpartiet som ville rädda Gullbergskolan för en extra miljon. Centern, KD och MP ville satsa 2 miljoner extra till småskolor, där ingen skola pekades ut. En stor politisk majoritet sa nej till dessa förslag.

Taxor
Inom barnomsorgen införs en enhetstaxa istället för som det är nu, en taxa grundad på hur länge barnet är på dagis.
Avgiften höjs för hyra av idrottsplatser för seriespelande lag. För herrar från 33 500 i år till 43 500 nästa år. För damer från 11 500 till 21 500. Hyra av konstgräsplan blir desamma som i år.
Sophämtning höjs med knappa 2 procent eller 37 kronor per år för 190 liters sopkärl varannan vecka.
VA-taxan föreslogs gå upp med 6 procent men politikerna i kommunstyrelsen bromsade höjningen till 4 procent. Politikerna är beredda att skjuta till skattepengar för att finansiera Va-utbyggnaden.

Det är fullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om budgeten.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista