Mordåtal mot 17-åring

Pojken erkänner dådet i Sparsör: "ja för helvete det är jag"

Efter en fest i Sparsör i augusti blev en pojke och en flicka ensamma kvar vid busshållplatsen, sent på natten. Ett och ett halvt dygn senare hittas flickan gömd och död. Under det fjärde polisförhöret, samma dag som flickan hittades erkänner pojken med orden: "ja för helvete det är jag, allt är förstört för mig nu".

17-åringen åtalas idag misstänkt för mord, grov våldtäkt, samt narkotikabrott eftersom han också använt cannabis vid ett tidigare tillfälle.

Enligt åtalet har 17-åringen uppsåtligen dödat 16-åringen. Han ska ha misshandlat flickan med både slag och kraftiga sparkar tills hon blivit medvetslös. Därefter ska han delvis slitit av henne kläderna och haft samlag med henne.

Slutligen ska han ha släpat flickan till en bäck i närheten och där lagt henne med ansiktet neråt under vattnet. Då levde flickan fortfarande och dödsorsaken är enligt åtalat fastställt till drunkning och kvävning.

17-åringen var berusad efter festen i villan i Sparsör, och säger själv i förhören att han druckit en hel 75:a vodka. De två ungdomarna blev ensamma kvar vid en busshållplats efter riksväg 42, där något hände. I polisförhöret säger pojken:

"så sa ju hon nåt, nåt som jag blev arg på, nåt tyket ord eller nånting. Då smällde jag ju till henne på käften"

Då fick han panik, enligt sina egna uppgifter, och börjat sparka henne, flera gånger, utan att tänka på var han träffade.

Han erkänner att han haft samlag med flickan sedan hon blivit medvetslös, men att han ångrat sig och avbrutit det hela. Han trodde att flickan var död när han släpade ner henne till bäcken – där han gömde kroppen under några kvistar.

Enligt pojkens försvarsadvokat Stefan Risö handlar pojkens erkännande om misshandel och vållande till annans död. Han förnekar att han skulle ha haft avsikt att döda flickan.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista