Kollektivtrafik

Bussarna fastnar i Boråstrafiken

Kollektivtrafiken i Borås har nått sitt tak. Det konstaterar kommunledningen sedan ännu en utredning kommit fram till att bussarna måste gå oftare och snabbare för locka fler. Men det går inte – bussarna fastnar i trafiken.

Varje dag tar 12.000 boråsare bussen, det vill säga runt tolv procent av befolkningen. Det är en mycket bra siffra i en riksjämförelse.

Men kollektivbranschen vill ändå fördubbla den inom 15 år och enligt trafikutredningsföretaget Trivector, som lade fram en analys över Borås stadstrafik häromdagen, så är det fullt möjligt – rent teoretiskt.

Men i praktiken fastnar bussarna på Allégatan. Eller i Knalleland. Eller på Lilla Brogatan.

Enligt analysen skulle resandet kunna öka om bussarna gick oftare och om Borås två största linjer, ettan mellan Sjöbo och Brämhult – och tvåan Tullen till Trandared – rätades ut och tog sig snabbare till centrum.

Samtidigt skulle nya linjer komma till, som dels tog hand om sidotrafiken, dels skapade nya länkar mellan lasarettet och Trandared och Sjömarken, och mellan stationen och Knalleland via Norrby.

Men det går inte. Gatorna är för trånga och bilarna för många, så bussarna kan inte hålla tiderna.

Hållplatser längs Allégatan, i stället för busscentralen på Södra torget, skulle snabba upp trafiken. Men senast det förslaget var uppe vågade inte politikerna. Bilister står trots allt för 70 procent av resandet i Borås innerstad.

Nu ska en grupp politiker, köpmän och representanter för lokaltrafiken tillsättas diskutera kollektivtrafikens utveckling. Men ingen vågar säga när ett förslag på förbättringar ska kunna läggas fram.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista