Mark

Skolor och förskolor läggs ner

Uppdaterad 15:40
Tre skolor, och fem förskolor läggs ner i Marks kommun: Berghemskolan, Gullbergsskolan och Hajomskolan. Beslutet togs av en majoitet i barn- och ungdomsnämnden i Mark på onsdagseftermiddagen. För de berörda är detta en sorgens dag.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Marksbygdspartiet och Moderaterna stod bakom beslutet. Partierna är dessutom överrens om att lägga ned förskolorna Sävsjögården, Kullabyn och Tostareds förskola.

Koncentrera resurserna
Majoriteten vill koncentrera resurserna till färre enheter för att utsattheten inte ska bli så stor. Centerpartiet och Kristdemokraterna vill däremot skjuta till mer pengar för att ha kvar skolorna.

– Det finns ett särskilt värde i små skolor, säger Per-Olof Hermansson, som är kristdemokrat och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Mark. Dessutom bidrar skolorna till att landsbygden inte utarmas.

Både bra och dåligt
Även om Per-Olof Hermansson beklagar beslutet om skolnedläggningar, så välkomnar han möjligheten att två skolor kan bli friskolor i stället.

– Friskolorna har ofta bättre möjligheter att kunna driva små skolor, säger han.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista