1 av 2
Ellinor Karlsson Foto: Bo Thorin
2 av 2
borås

Sjuka orättvisor inom friskvården

Uppdaterad 13:37
Det är stora olikheter i friskvården för anställda i Borås Stad. Medan vissa av kommunens 9000 anställda både får bada gratis och får stora bidrag till motion får andra betydligt mindre. Det här har upprört anställda på Socialkontorets dagliga verksamhet, och kommunalråd Drotz håller med - det är orättvist.

Det som hänt på den dagliga sysselsättningsverksamheten är att man blivit av med ett bidrag på 600 kronor per år som skulle uppmuntra de anställda till gym eller annan friskvård. Kvar har man fria bad i kommunens badhus + plus de kommungemensamma bidragen som faktiskt finns.

Har kvar sina bidrag
Andra förvaltningars anställda har kvar sina bidrag. På Servicekontoret, en huvudsakligen manlig arbetsplats, är bidraget 1500 kronor. Vissa får träna på arbetstid, andra inte.

Vänsteroppositionen vill nu ha samma regler för alla och det kräver de anställda på den dagliga verksamheten också i ett upprop som samlat 65 namn och där det var lätt att få folk att skriva på, säger Ellinor Karlsson.

Drotz vill jämna ut skillnaderna
Det kristdemokratiske kommunalrådet Karl-Gustav Drotz kallar olikheterna inom Borås stad för orättvisor, och förstår inte varför det ska vara som det är nu.

Hans förklaring är att vissa delar av kommunens administration har fått känna av lågkunjukturen betydligt mer än andra, och eftersom förvaltningarna alla har sin egen pengapåse blir det knapert på vissa håll.

Kommunalråd Drotz anser dock inte att detta är någon ursäkt. Han ska nu att ta upp det med ledningen för Borås stad, men kan inte lova att det det verkligen blir några förändringar.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista