Borås

Snart tas vattentanken i drift

Det händer mycket kring Borås Energi och Miljö. Den stora ackumulatortanken vid Ryaverket är fylld och sätts i drift i dagarna. Nyligen vann man även det internationella priset "District energy climate award" för sitt miljöarbete.

Det hörs mycket just nu om kommunägda bolaget Borås Energi och Miljö. Igår onsdag vann man det globala miljöpriset "District Energy Climate Award, och snart tas den nya vattentanken i drift på Norrby.

Prisade för miljöenergi
För att börja med priset är tanken med det att lyfta fram de städer i världen som har de bästa fjärrvärmesystemen och hållbara energilösningar, och där var alltså Borås bäst.

Tävlingen avgjordes i Köpenhamn där 27 företag från 11 nationer gjorde upp om titeln.

– Det är ett kvitto på att vi jobbar rätt här i stan, och det är otroligt viktigt för alla i Borås, säger vd:n Gunnar Peters.

Priset kommer alltså i samma veva som ackumulatortanken på Norrby tas i drift.

Ett gigantiskt batteri
Tanken med tanken, så att säga, är att Borås blir mindre beroende av fossila bränslen under vinterhalvåret.
Vatten lagrar värme bra och fungerar som ett batteri, och energi kan sedan hämtas ifrån tanken istället istället för att miljöfarliga ämnen används.

Gunnar Peters tror att tanken har sin del i att man fick miljöpriset, men han pekar ändå på helheten med Borås energiarbete.

Efter en månads påfyllning är nu tanken fylld med vatten, och de närmaste dagarna tas den i drift.
För utseendets skull ska den 70 meter höga cylindern nu även kläs i plåt och belysas för att göra den så lite anskrämlig som möjligt.

En annan fördel är utsikten från tanken - enligt Peters den bästa i Borås...

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaaldsson@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista