Sjuhärad

Köp dina mediciner i mataffären Hela listan på de som ska sälja

Huvudvärkstabletter, allergimedicin, kuren mot hosta. Från 1 november får till exempel matbutiker och mackar sälja dessa vardagsvaror. Det räcker med en anmälan till läkemedelsverket, sedan är det bara att dra igång. Minst 40 butiker och mackar i Sjuhärad ligger i startgroparna. På Ica city i Fristad började man försäljningen i onsdags berättar butikschefen Christian Ruhdensjö.


>>

Christian Ruhdensjö tycker det är positivt och berättar att deras utbud kommer att styras av vad kunderna vill ha i butiken, och sedan i onsdags har man alltså kunnat handla receptfria läkemedel så som värktabletter och allergimedicin på Ica City i Fristad. Butikschefen Christer Ruhdensjö berättar att det finns vissa kriterier man måste följa för att få sälja de receptfria läkemedlen.

– Vi upprättar egenkontrollprogram, vi har 18-årsgräns vilket inte apoteket har och så skall vi fortlöpande ha utbildning av personal., säger Christian Ruhdensjö.

I butiken handlar Gun Carlsson och hon tycker det är bra att andra än apoteket nu kommer att sälja receptfria läkemedel.

– Det kan väl vara bra att det finns en del sådant här också då man ändå är här och handlar så kan man köpa tillexempel hostmedicin också, säger Gun Carlsson.

Listan som Radio Sjuhärad publicerar avser de försäljningsställen som har anmält till Läkemedelsverket att de tänkar sälja läkemedel. Fler kan tillkomma – listan togs fram från Läkemedelsverket 4 november. Så de butiker som eventuellt har sökt efter det datumet finns inte med.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista