Berlinmurens fall

Otäcka upplevelser nära muren

Berlinmuren föll för 20 år sedan. Sabine Kjell som bor utanför Borås har otäcka erfarenheter av att ha bott i Östtyskland precis vid muren. Hon angavs felaktigt till Östtysklands hemliga säkerhetstjänst Stasi och hamnade i fängelse.

Sabine växte upp i en liten stad vid gränsen mot Västtyskland, en stad där många var kommunister. Bland annat hennes egen far.

Sabine vägrade anpassa sig och när hon var 20 år så angavs hon till Stasi och anklagades för att vara på väg att fly till väst, något som var helt felaktigt säger hon. Men i 12 veckor tvingades hon sitta i ett stasifängelse - under ständig bevakning i en liten cell utan ljus.

Vad som hände med de två kvinnor hon delade cell med vet hon inte. Men efter 12 veckor släpptes hon och började sitt nya liv i Östberlin där hon jobbade med dokumentärfilm. 1986 träffade hon sin svenska man Ronny och efter 2 års kamp mot stasi fick hon våren 1989 tillstånd att resa till sverige där hon nu bott i 20 år.

Och det var här som hon den 9 november 1989 kunde följa murens fall via teven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista