Mark

Det blir julgranar i Marks kommun

Teknik och servicenämden lyssnade på protesterna efter att Radio Sjuhärad berättat att granen skulle försvinna i åtta orter i kommunen, och nu blir det julgranar i hela Marks kommun. Julstämning ska råda i hela kommunen säger ordföranden i nämnden Bo Pettersson och i Kinna blir det dessutom mer jul eftersom ny och bättre julbelsyning utefter gatorna ska sättas upp.

Julstämning ska råda i hela kommunen, det finns det nu ett kommunalt beslut på.

I Kinna blir det mer jul än tidigare, förutom julgranen på Mor Kerstins Torg så har en uppgörelse med köpmännen om ny julbelysning med LED-lampor. Denna julbelysning sätts upp redan i år.

Överenskommelsen innebär att kommunen står för inköpet men köpmännen sätter upp och betalar för driften. Förhoppningen är att få en liknande uppgörelse i Skene.

På orterna utanför Kinna och Skene sätts julgranar alltså upp men de får inte vara över åtta meter. Genom att sätta upp något lägre granar så kan kommunens egna maskiner och personal klara av uppsättningen, på det sättet blir det också billigare.

Framtiden för julgranar på offentliga platser är dock osäker tom i Kinna. Detta eftersom Mor Kerstins Torg ska byggas om under nästa år och det ännu är oklart om den nya beläggningen klarar en stor kranbil men detta ska utredas.

Sedan finns det ett annat stort problem inför kommande jular,  att de lampor som finns i julgransbelysningarna är klara lampor på 100 Watt och således är av den sorten som nu förbjuds och därför måste ny belysning köpas in och i samband med det kommer diskussionen om julstämning ska råda med eller utan gran. Det vill säga; kan man hitta  juldekorationer som upplevs som trevliga och med mycket julkänsla utan gran. Den diskussionen ska tas med representanter på orten, köpmän, näringsliv eller byalag.

– Vi måste samarbeta med de lokala företagen och lokala föreningarna för att få ut det mesta möjliga av de pengar vi satsar, säger Bo Pettersson, ordförande i teknik och servicenämnden.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista