Toaletterna blir kvar Foto:Bertil Ericson Scanpix
Mark

Nödställda i Kinna får behålla toan

De offentliga toaletterna i Kinna och Skene blir kvar. Politikerna lägger den planerade besparingen på is under flera år framöver, eftersom kommuen inte kommer ur ett gällande toalettavtal.

Bo Pettersson, ordförande i teknik- och servicenämnden, gillar inte avtalet.

"Det är inget lustigt avtal", säger han.

Politikerna ville i våras ta bort de offentliga toaletterna för att spara pengar. Alla toaletter utanför centralorten är redan borta och det var bara de två toaletterna i Kinna och Skene som återstod.

Uppsägning kostar

Marks kommun äger inte toaletterna i Kinna och Skene, det gör istället företaget Danfo som äger och sköter de två toaletterna till en kostnad av 340 000 kronor om året. Men än värre är, enligt avtalet mellan kommunen och företaget, att säga upp toalettavtalet. Det kostar kommunen 390 000 kronor och man får inget för de pengarna -mer än stängda toaletter.

Avtalet gäller till sommaren 2012.

Nu har man börjat att förhandla om avtalet och hittills fått ner årskostanden till dryga 200 000 kronor men riktgt klart är det inte.

 Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista