Viskafors

Öppet hus för passiva hus

Extra tjocka väggar och golv, utvalda och tåliga material som sten, trä och zink på taket - i helgen var det öppet hus i det nya energisnåla kvarteret i Viskafors. Och många var nyfikna.

Ett passivhus är ett extra energisnålt hus, tack vare tjockare väggar och golv. Husen har ingen aktiv värmekälla utan en värmeväxlare som tar vara på all värme från hushållsmaskiner och kroppsvärmen. Även materialen som valts ska vara hållbara i längden, stenplattor till fönsterbrädor och zink på taket - det sistnämnda har en livslängd på uppemot 150 år.

För en lägenhet på 109 kvadratmeter kostar uppvärmningen mellan 400-500 kronor i månaden.

Det är kommunala bostadsbolaget Viskaforshem som står bakom satsningen. Företaget har planerat att bygga tre etapper - i helgen öppnade man upp för nyfikna och spekulanter i det kvarter som står färdigt.

Viskaforsaren Anne Hjelmesten, som i dag bor i en villa, var där och tittade. Hon gillar vad hon ser, miljön tänker hon på redan nu i familjens villa men någon flytt blir det ändå inte:

– Det är lite för litet, vi är fem i familjen så det räcker inte.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista