1 av 4
Ingvar Carlsson.
2 av 4
Brandenburger Tor 1989.
3 av 4
Muren under kalla kriget.
4 av 4
Muren faller den 9:e november 1989. Foto: Lionel Cironneau.
Årsdagen av Berlinmurens fall

Födelsedag i murens skugga

Idag är det exakt 20 år sedan muren föll i Berlin, något som blev början till slutet på Warszawapakten och det kalla kriget. För den förre statsministern och boråsaren Ingvar Carlsson är dagen speciell på flera sätt: samma dag fyllde han 55 år.

Förre statsministern och boråsaren Ingvar Carlsson fyller 75 år idag - på årsdagen av Berlinmurens fall år 1989. Idag minns han en mycket speciell 55-årsdag.

– Vi satt hemma och åt middag och då ringde våra vänner, operasångaren Ingvar Viksell och hans fru, från Berlin där de bodde. De sa "slå på tv:n för nu faller muren". Man kände ju att något stort var på väg att hända, men hade man gått ett år tillbaka och sagt det hade man inte trott det var möjligt, säger Ingvar Carlsson.

Murens fall blev alltså en oväntad födelsedagspresent för Ingvar Karlsson.
Hur var då hans kontakt med Berlin och Östtyskland på den tiden? Bland annat besökte statsminister Karlsson Västberlin år 1987, och i januari 1989 avlade han ett officiellt besök i DDR - 10 månader innan murens fall.

– Ja, att det var en regim som höll på att förlora självförtroendet - det kände man ju. Mindre än ett år innan tror jag ändå inte att det vare sig var några politiker eller journalister som trodde att vi skulle få en fredlig upplösning på det kalla kriget. Det är fantastiskt att det skedde utan blodsutgutelse, säger förre statsministern och boråsaren Ingvar Carlsson.

Göran Löwing, SR International
goran.lowing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".