Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
posten

Nya postlådor alla kan använda

Efter all kritik ska nu Posten ta fram en ny brevlåda som ska kunna användas av alla. Det innebär att de 3700 hårt kritiserade postlådorna, som satts upp över hela Sverige under året, kan komma att skrotas. Ingela Eriksson på DHR ser det här som en seger.

Posten lyssnade på kritiken från de rörelsehindrade och ska nu ta fram en ny brevlåda som ska bli tillgänglig för alla. Det bestämdes i ett möte tillsammans med handikapporganisationen DHR i slutet av förra veckan.

– Det har varit många som haft synpunkter på den här postlådan. Främst då inkastets höjd, säger Per Ljungberg presschef på posten. Vi sätter oss nu ner tillsammans med DHR för att se hur vi kan lösa det här, säger han

Postlådorna konstruerades för att brevbärarnas arbetsmiljö skulle bli bättre men det skedde på bekostnad av de rörelsehindrade. Kritiken gällde att lådorna sattes så högt att funktionshindrade, främst personer i rullstol, hade svårt att nå upp till inkastet och posta sina brev. Men också att posten inte lyssnat på de funktionshindrade som varit med i utvecklingsarbetet. Det har gjort att arbetet måste göras om, en ny mer tillgänglig låda ska tas fram.

– Det är det som är målsättningen, säger Per Ljungberg på posten.

Posten kan i dagsläget inte kan säga när de nya lådorna kan börja sättas upp och de vill inte tala om vad de 4000 otillgängliga postlådorna i Sverige har kostat. Men det är lådor som nu med stor sannolikhet måste tas ner igen.

– Vi hoppas att andra nu ser postens nya lärpengar. Det kostar så lite om man gör rätt från början, säger rörelsehindrade Ingela Eriksson på DHR.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".