Foto: Jenny Hellström, SR Sjuhärad.
Näringsliv/Tranemo

Småföretagen ser ljuset i mörkret

Framtiden är ljus för småföretagarna, men inte än. Så kan man sammanfatta årets Småföretagar-barometer som tas fram av organisationen Företagarna.

Enligt den senaste Småföretagarbarometern har det aldrig varit så mycket minus som det är nu, vare sig det gäller sysselsättning, omsättning eller lönsamhet.

Trots det är företagarna i Sjuhärad optimistiska, och man ser ljust på framtiden. Tobias Eriksson driver ett grossitföretag i Dalstorp som säljer jeans.

– Vi har väl märkt en stabilicering och även en liten förbättring efter sommaren, och totalt sett ser vi väldigt positivt på det. Vi har ju anpassat oss med inköpen, minskat på dem kan man säga.

I Småföretagarbarometern har 4 000 företagare i hela landet tillfrågats, varav 123 i Sjuhärad. Frågorna gällde jobb, försäljning och lönsamhet.

– Just nu är konjunkturen på en väldigt låg nivå. Konjunkturen pekar uppåt även om den dippat lite grann just nu i höst, säger Lotta Rolandsson från företagarorganisation "Företagarna".

Barometern presenterades tidigare i dag tisdag vid Dalstorp och Hållanders Sågverk - ett ställe valt med omsorg då sågverk är en konjunkturkänslig bransch.

Här kände man av både kris och uppgång tidigt, säger en av ägarna Olof Hållander. För det 61-åriga företaget blev valet att mångmiljonsatsa.

– Vi kände att det var rätt läge att förhandla och investera. Hade vi gjort det för två år sedan när det var högkonjunktur hade det varit mycket dyrare. Det har ju varit vår räddning att vi satsade - hade vi inte gjort det hade vi inte varit där vi är idag, säger sågverksägaren Olof Hållander.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".