1 av 2
Gull-Maj Larsson (tv) och Agneta Persson på sex- och samlevnadsmottagningen. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
sex och samlevnad

Mottagningen stängs efter 16 år

Sex- och samlevnadsmottagningen i Borås kommer att stänga. Det är resultatet av sparbetingen i vården. Mottagningen har hundratals besökare varje år som får hjälp med samlevnadsproblem.
Helene och Philip Karlsson är ett av många par som fått hjälp och som beklagar nedläggningen.

Mottagningen är en av få i landet och kompetensen som Gull-Maj Larsson och Agneta Persson har – auktoriserade specialister på klinisk sexologi – finns bara hos ett 30-tal personer i landet.

Den största besöksgruppen är småbarnsföräldrar, enligt Gull-Maj Larsson.

– Då är det oftast lustproblem, man har inte lust eller till och med olust.

Andra stora besöksgrupper är män över 55 med erektionsproblem och unga kvinnor som har smärtor vid samlag eller inte kan genomföra samlag.

Nu försvinner kompetensen och erfarenheterna efter mottagningens 16-åriga verksamhet.

– Vi vet att det finns ingen motsvarande verksamhet i Södra Älvsborg. Två halvtider i Göteborg ska betjäna hela Västra Götaland, säger Agneta Persson.

Helene och Philip Karlsson har gått till mottagningen - och nu äntligen fått hjälp med de problem som Helene kämpat med i många år - en hjälp som många andra nu kanske går miste om.

Lösningen kom till slut när Helene fick en remiss till sex- och samlevnadsmottagingen i Borås. Där har hon och maken Philip tillsammans fått prata igenom problemet - fokus har flyttat från underlivet till relationen och den tid de har tillsammans - och tillsammans har de fått verktyg, t ex enkla beröringsövningar, för att komma vidare.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".