kultur

Borås blir Västsveriges dansmecka

Borås ska bli Västsveriges dansmecka. Regionteater Väst ska omorganiseras så att teatern produceras i Uddevalla - och Borås blir en renodlad dansscen. Nu smids planerna för att göra Borås till en riktig dansant stad, berättar Olof Lindqvist som är vd och konstnärlig ledare för regionteatern.

Borås som Västsveriges danscentrum - ja det kan bli verklighet nu när det turnérande scenkonstbolaget Regionteater Väst omorganiserar och förlägger teatern till scenen i Uddevalla och Borås blir en renodlad dansscen.

Idag finns två dansare i den fasta ensemblen, men den kommer 2010 att växa till sex dansare som kommer utöva modern dans som till exempel hiphop och street.

Publiken blir en "tvingad" publik i form av skolelever. Men Olof Lindqvist tror att om barn och unga får upp ögonen för dansen kommer de ta med det hem till de vuxna.

Regionteater Väst ägs av Västragötalandsregionen och har två fasta scener, en i Uddevalla och en i Borås. Regionteatern spelar teater och dans för alla 49 kommuner i regionen.

Regionteater Väst ska nu sluta producera vuxenteater och inrikta sig på barn- och ungdomsteater.

Den 1 december tillträder Camilla Ekelöf tjänsten som konstnärlig ledare för dansensemblen i Borås.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".