1 av 2
Hyreshus. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix.
2 av 2
Borås

Hyreshöjningar trots låga räntor

Trots det mycket låga räntekostnader begär nu flera bostadsföretag i Sjuhärad hyreshöjningar på en dryg hundralapp i månaden för en normalstor trea till nästa år.

Räntorna ligger idag lägre än när de förra avtalen tecknades. Så en hyreshöjning på grund av räntekostnader går inte att försvara, menar Lars-Göran Andersson, förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Däremot möjligen alltså på grund av taxehöjningar.

– Några bolag kan vara i behov av en smärre höjning, men många av bolagen är inte i behov av någon höjning, som vi ser det, säger Lars-Göran Andersson, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Det är de kommunala bostadsbolagen som går först i avtalsförhandlingarna. De privata får sedan rätta sig efter dem.

Hittills har fem bostadsföretag i Sjuhärad lämnat in sina krav på nästa års hyror.

Lägst i sina krav ligger Tranemobostäder med 1,65 procent och bolaget som redan har några av de lägsta hyrorna i Sverige, Fribohus i Fristad, som kräver 1,9 procent.

Högst ligger Toarpshus i Dalsjöfors, som vill höja hyrorna med 2,92 procent. Lennart Alsin, ordförande i Toarpshus, säger att det beror på eftersatt underhåll och att man räknar med ökade räntekostnader nästa år.

Fyra bolag tecknade tvåårsavtal förra året. Därför är det redan bestämt att Bostäder i Borås, Marks Bostad, Stubo i Ulricehamn och Viskforshem nästa år höjer sina hyr med runt två och en halv procent eller 115 kronor i månaden för en normaltrea.

Hyresgästföreningen vill riva upp tvåårsavtalen, men har inte fått något gehör.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Årets hyreskrav

Fribo
1,9 procent
Sandhultsbostäder
2,53 procent
Toarpshus
2,92 procent
Tranemobostäder
1,65 procent
Vårgårdahem
2,35 procent

Tvåårsavtal 2010
avtalad höjning

AB Bostäder
2,35 procent
Marks Bostads AB
2,5 procent
Stubo Ulricehamn
2,35 procent
Viskaforshem
2,5 procent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".