Sparsörsdådet

Försvarsadvokaten i rätten: Sex månader ungdomsvård räcker

Den 17-åring som är åtalad för mord för dådet i Sparsör borde dömas till sex månaders sluten ungdomsvård, för vållande till annans död. Det pläderade försvarsadvokaten Stefan Risö när rättegången gick mot sitt slut på fredagseftermiddagen.

Stefan Risö förnekade att hans 17-åriga klient medvetet dödade flickan. Han har varit chockad och handlat i panik – inte insett vad han har gjort. Handlingen var helt oplanerad och med ett snabbt förlopp, inte så utdraget som åklagaren har beskrivit det, hävdade Risö.

– Det är hans fel att hon är död, och det vet han om, säger Risö. Det är ingen diskussion om det, men han har inte haft någon avsikt i något skede att hon skulle dö.

"Dödade medvetet"
Innan dess hade åklagaren Daniel Edsbagge hållit sin sitt slutanförande. Han vidhöll att den misstänkte 17-åringen medvetet dödade flickan. Han krävde att 17-åringen ska dömas för mord och grov våldtäkt till maxstraffet, fyra års sluten ungdomsvård.

Edsbagge hänvisade till den samlade bilden av vad som hänt och hävdade att 17-åringen haft ett direkt uppsåt att döda efter att han våldtagit henne.

Han har slagit och sparkat henne, släpat henne till en skogsdunge och där sliltit av henne kläderna och våldtagit henne, för att sedan släpa henne till bäcken och där lagt flickan med huvudet nedåt.

18 års fängelse för vuxen
Hade 17-åringen varit fullt straffmyndig – det vill säga över 20 år – hade Edsbagge yrkat på 18 års fängelse. Det går att döma till fängelse även om gärningsmannen är under 18 år – detta är ett gränsfall, enligt Edsbagge, som menar att det därför inte finns någon anlednng att gå under maxstraffet, fyra års sluten ungdomsvård.

Försvarsadvokaten pläderade för att 17-åringen ska dömas för vållande till annans död, men om han ändå döms för dråp bör straffet bli sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. Döms 17-åringen för mord, borde straffet enligt försvararen Risö bli ett år och åtta månader.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".