Lämnar politiken i protest

Ett av folkpartiets toppnamn i Borås Lars Gustaf Andersson hoppar av politiken. Han hade stora planer och tänkte sig en framtid i riksdagen när han kryssades in i fullmäktige förra valet, men nu är han besviken på hur politiken sköts.

– Det sitter allt för många äldre människor allt för många mandatperioder och ältar samma frågor och dom som sitter där har suttit där i många år och är väl förtrogna med varandra och man håller varandra om ryggen.

Lars-Gustav Andersson kryssades in i fullmäktige vid förra valet och tog sitt uppdrag på stort allvar. Friska vindar skulle blåsa, nya idéer implementeras och realiseras och det tråkiga fullmäktige revolutioneras. Som en sentida Chrustjev stod han i talarstolen och röt åt ledamöterna att vakna. Men det hände inte, och nu ger han upp:

– Dom är infekterade av ett system och jag vägrar implimentera det sättet att tänka och vara. Och är du en uppstickare är du ett hot även internt för alla är individualister och ser till sitt eget bästa, men jag företräder partiet och vill driva de liberala värderingarna och inte fokusera på att skapa mig själv en position inom politiken och då får man knepiga blickar i taket som att folk undrar vad katten har släpat in.

Du låter lite bitter.

– Nej jag är inte alls bitter. Det här är ett beslut som jag själv har tagit och folkpartiet kanske är utraderat efter valet, det är det ingen som vet.

Håller inte med
Men kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (Fp) håller inte med Lars-Gustav Andersson om att det skulle ältas i kommunfullmäktige.

– Inte ältas, men självklart diskuteras det. Det är ofta beslut om påverkar många invånare i Borås. Han är en otålig människa och demokrati tar tid och Lars-Gustav kanske inte har det tålamodet.

Och Morgan Hjalmarsson är förvånad över det plötsliga avhoppet säger han.

– Jag förstår inte varför han avgick så dramatiskt, men det är väl lite av hans stil att han vill sticka upp lite extra.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".