1 av 2
Peter Häggström när han idrottade
2 av 2

Svårt att vara bög inom idrotten

Det är svårt att vara bög inom idrotten. Det menar den förre elitfriidrottaren och numera expertkommentatorn för SVT Peter Häggström från Borås som idag första gången går ut och berättar i media om sin homosexualitet. Och han tror att han kan hjälpa andra i samma situation.

– Jag tror att det kan göra att man kan få en förebild om man befinner sig i samma situation. Det är bra att det finns en kille som berättar detta också.

Peter Häggström var väldigt fokuserad på sin idrottskarriär och menar att han ville berätta om sin homosexualitet, men att han valde att inte göra det.

– Jag bestämde mig för att inte ta tag i det för det kändes svårt och komplicerat. Idrotten är den sista instansen i samhället där de här frågorna inte riktigt har fått fäste och man inte riktigt vet hur man ska ta tag i problemet.

Peter Häggström tror inte att det alltid är homofobi som ligger bakom den jargong som han menar finns inom idrotten.

– Jag tror ofta det kan finnas en jargong och att det sitter i väggarna att man använder sig av uttryck och att det är rätt grabbigt även om man inte menar så mycket med det. Men är man mitt uppe i det och brottas med de här frågorna som jag gjorde så tar man åt sig av den jargongen, så jag tror det är viktigt att man från ledarhåll säger nej till en sån jargong.

"Vi har inte tänkt på det"

Roland Oscarsson är ordförande för Västergötlands Friidrottsförbund och befann sig idag på konferens i Borås.

– Det är väl så om man har någon annan läggning eller uppfattning är det alltid svårt att bli accepterad.

Vad tycker du själv då? gör ni tillräckligt mycket för de som har en annan sexuell läggning?

– Jag tror inte vi har tänkt så mycket på den delen.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".