Oklart med flyktingbarns ålder Foto:Ingvar Karmhed SvD

Asylbarn klassas som vuxna - förlorar många rättigheter

Migrationsverket vuxenförklarar ensamkommande asylsökande barn utan att ha ordentliga bevis. Därmed går barnen miste om skolgång och sina rättigheter till mer stöd i asylprocessen. Det anser ordföranden för svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn Henry Ascher.

Migrationsverket skriver i sin årsredovisning från 2008 att det idag inte finns något tillförligtligt sätt att bedöma ett asylsökande barns ålder. Trots det så görs det alltså idag av tjänstemän på migrationsverket, något som inte Henry Ascher tycker att migrationsverket har kompetens för att göra.

Svårt även för läkare
Enligt migrationsverket så tar en åldersbedömning ungefär tre veckor och görs av en tjänsteman som enligt verket ska ha god vana vid barn och som genom samtal med den asylsökande och eventuell information från socialsekreterare och gode män fram till en ålder. Men den uppfattningen har inte Henry Ascher.

Att bedöma ålder är svårt, även för läkare.

-- En exakt ålder går aldrig att bedöma i pubertetet, säger Henry Ascher, som menar att det är precis vad migrationsverket gör.

Har inga siffror
Migrationsverket har inga siffror på hur många bedömningar man gör och där barnen istället räknas som vuxna, men Henry Asher får ta emot allt fler samtal av t ex socialsekreterare som vill att han bedömer ålder på barn som migrationsverket anser är vuxna.

Många av de ungdomar som kommer till Sverige uppger att de är mellan 16 och 17 år gamla. I likhet med övriga asylsökande saknar många av de ensamkommande barnen identitetshandlingar.

Svårt att bedöma
Det innebär att det är svårt att bedöma de sökandes ålder och om de är barn eller vuxna. Det finns idag inget tillförlitligt sätt att bedöma ett asylsökande barns ålder. För att tidigt försöka få klarhet i den sökandes ålder utför verket numera en fördjupad åldersbedömning redan på ansökningsenheterna.

Fredrik Bengtsson, informatör på migrationsverket, menar att verket gör så säkra och noggranna åldersbedömningar som går att göra.

Cirka tre veckor tar utredningen och görs av personal med så kallad barnkompetens, säger Fredrik Bengtsson. Enligt honom friar man hellre än fäller, men några siffror på hur många barn som faktiskt vuxenförklaras finns inte säger han.

Och när migrationsverket väl satt en ålder så går den inte att överklaga.

Fredrik Bengtsson säger att man väger in alla synpukter som kommer in kring barnets ålder i en bedömning. Och om den kritik som nu kommit från flera som jobbar med ensamkommande barn bland annat i Göteborg säger han att kritiken pekar på svårigheten i bedömningen av åldern.

Dementerar
Kritiken om att barn bedöms som vuxna för att lösa problemet med allt fler ensamkommande barn motsätter han sej.

--Det vill jag kraftigt dementera. Detta har ingenting att göra med att inströmningen av barn har ökat, säger Fredrik Bengtsson på migrationsverket.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

källa: Migrationsverkets årsredovisning 2008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".