Per Häggblad, chefsläkare och bitr. smittskyddsläkare Peter Ulleryd Foto: Petra Svedjevik
Svininfluensan

Kraftig ökning av sjuka i regionen

Pandemin är här - det konstaterar biträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd idag. Antalet fall av svininfluensa ökar för varje vecka i Västra Götaland och vaccinet räcker inte till.

Nu manas de som inte tillhör riskgrupperna att vänta tills nästa vecka - och ge småbarnen förtur.

Just nu sker minst en fördubbling av antalet sjuka för varje vecka, säger Peter Ulleryd. 1032 bekräftade fall finns i Västra Götaland idag.

– Nu har vi i regionen gått in i ett läge då det kan bli aktuellt att omfördela sjukvårdens resurser, dvs man kan komma att ställa in planerade återbesök och kontroller.

20 procent har vaccinerats

Idag har minst 300 000 av Västra Götalands befolkning, det vill säga ungefär 20 procent, vaccinerats mot den så kallade svininfluensan. Framför allt är det riskgrupper, vårdpersonal och små barn som vaccinerats än så länge. Men det är brist på vaccin, berättar Per Häggblad, chefsläkare på Primärvården Södra Älvsborg.

--Vi har vaccinerat slut på allt vaccin vi fått, säger Per Häggblad.Det finns bara enstaka doser kvar till denna vecka..

Småbarn prioriteras

Sjukvården kommer att prioritera de små barnen mellan sex månader och tre år men det är fortfarande brist på vaccin denna och nästa vecka. Visserligen är det öppet för icke riskgrupper nu men Per Häggblad hoppas att allmänheten väntar och låter småbarnen gå före.

Idag finns 1032 bekräftade fall av svininfluensa i Västra Götaland idag.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".