Sjukvård

Akut läkarbrist på akuten

Bara hälften av de 15 läkartjänsterna på akuten i Borås är tillsatta. Sjukhusledningen har tagit fram en handlingsplan - och nu måste läkare från andra kliniker och avdelningar rädda situationen.

Det har varit brister i handledningen av yngre AT och ST läkare, och det har varit svårt att ge läkarna sina specialistutbildningar. Det visar enkäter bland läkare som sagt upp sig på akuten i Borås.

Problemen med få läkare till akuten delar SÄS med flera andra sjukhus - men nu är man inne i en besvärlig negativ spiral med flera uppsägningar och har därför utarbetat en handlingsplan som innebär både rekryteringskampanjer och långsiktliga lösningar.

Men läget är akut och kortsiktligt krävs nu att andra läkare på sjukhuset räddar situationen. Läkare från andra kliniker får gå in och fylla luckorna - något som i sin tur drabbar dessa kliniker. Även kostnadernas skjuter i höjden.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".