borås

Hård debatt om ny organisation

Både Ulf Olsson (S) och Ulrik Nilsson (M) är beredda att träda tillbaka i försöken att hitta en stor majoritet som kan stå bakom Borås stads nya nämndorganisation. Det kom fram efter en hård och lång debatt i kommunstyrelsen i går när de borgerliga med 7 röster mot 6 drev igenom att låta det borgerliga förslaget gå ut på remiss.

Det enda parterna är helt eniga om är att man är just oeniga och att den nuvarande nämndorganisationen inte är bra. Socialdemokraterna och vänstern som stått utanför arbetet med att ta fram förslaget är kritiska till både att de stått utanför arbetet och själva förslaget som är dåligt, illa underbyggt och ofullständigt.

Majoriteten, de borgerliga partierna och Vägvalet, drev igenom att skicka ut det nya förslaget till ny politisk organisation för Borås stad. I Korthet går det ut på att kommundelsnämnderna skrotas och nya centrala nämnder inrättas som en nämnd för skolan och barnomsorgen och en nämnd för äldrevården, bland annat. Det innebär färre nämnder och nästan hundra politiker färre.

Kört ihop sig
Det har kört ihop sig totalt för arbetet har i slutskedet helt skötts av majoriteten eftersom man uppfattade att socialdemokraterna sa nej till att skrota kommundelsnämnderna.  En stor del av kommunstyrelsens diskussion gick ut på att de olika blocken lade fram sin historieskrivning där diskrepansen var stor.

Men det fanns försonande drag i debatten. Socialdemokraten Petter Löberg bad om ursäkt för att (S) 1994 hade varit mycket kaxiga och inte låtit de borgerliga få något inflytande.

Träder tillbaka
Budskap är att en minoritet inte ska kunna lägga in veto utan måste komma in i en förhandlingssituation. Ulf Olsson å sin sida förslog till och med att han tillsammans med Ulrik Nilsson skulle kunna träda tillbaka i arbetet med den nya nämndorganisationen för att därigenom eventuellt kunna hitta en kompromiss.

Fakta:
Den nya nämndorganisationen som nu går ut på remiss innebär i korthet följande:

Det blir 15 nämnder istället för som i dag 21 stycken. Kommundelsnämnderna försvinner och deras arbetsuppgifter läggs ut på facknämnder. Nya nämnder är i förslaget teknisk nämnd, lokal utvecklingsnämnd, arbetslivsnämnd, barn och ungdomsnämnd samt äldrenämnd.

Tekniska nämnden är en sammanslagning av Gatunämnden och Lokalförsörjningsnämnden. Dock flyttas Va-verksamheten till Borås Energi och Miljö AB.

En arbetslivsnämnd ska arbeta med bl. a. Mångfalds-, och integrationsfrågor, flyktingmottagning, arbetsmarknadsinsatser och konsumentfrågor, samt ta över ekonomiskt bistånd och daglig verksamhet från socialnämnden.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".