Hingsten Vätte och Lars-Åke Johansson arbetar i skogen. Foto: Agnes Henriksson
miljö

Hästar snälla mot träden

Skonsam skogsavverkning kan göra att att träden i den svenska skogen blir bättre på att ta upp koldioxid. Och ett sätt är att använda hästar - något som också allt fler väljer.

Lars-Åke Johansson utanför Sexdrega har arbetat med hästar i skogen sedan 1960-talet. Tillsammans med hingsten Vätte har han gjort otaliga arbetspass i skogarna runt Svenljunga. Och deras arbete är positivt för miljön - på flera sätt.

Forskare i Lund har nämligen kommit fram till att varsam avverkning av skog, som leder till att gamla och nya träd växer bredvid varandra, gör att träden blir bättre på att fånga upp koldioxid än om man hugger ner mycket skog på en gång.

Lars-Åke Johansson märker att många nyinflyttade skogsägare är nyfikna på att börja arbeta med hästar vid avverkning.

-- I takt med att landsbygdsintresset växer så blir intresset också större för att använda hästar i skogsbruket, säger Lars-Åke Johansson.

Och det är inte bara nyblivna små markägare som vill se hästar jobba i skogen. 64 kommuner i landet använder hästkraft i kommunal verksamhet, dock ännu ingen i Sjuhärad.

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".