Sigvard Åkervall. Foto: Jan-Åke Thorell
borås

"Skrota akutläkarsystemet"

Få läkare vill ägna sig åt akutsjukvård på heltid och därför är bara hälften av läkartjänsterna på akutmottagningen på sjukhuset i Borås tillsatta just nu.
– Jag ser inget ljus i slutet på den här tunneln, säger Sigvard Åkervall, läkarföreningens ordförande.
Han ser ingen annan lösning än att skrota hela det akutläkarsystem som infördes för några år sedan.

Bara sju av 15 läkartjänster på akuten är tillsatta med fast personal. Och nyligen slutade läkarnas avdelningschef i protest.

– Situationen är väldigt nära katastrofal med tanke på vilket uppdrag akutmottagningen egentligen har, säger Sigvard Åkervall.

Den nya organisationen med akutvårdsläkare som bara jobbar på AVC infördes 2006. Men det fungerar inte enligt Sigvard Åkervall som vill gå tillbaka till det gamla systemet.

– Det är tveksamt om man klarar den här situationen över huvud taget, systemet är väldigt bräckligt, säger Sigvard Åkervall som tror att den här typen av akutverksamhet bara kan drivas på sjukhus i riktigt stora städer, men på mindre lasarett är det tveksamt om det är ett system som håller i längden.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".