1 av 2
Moderaten Mikael Cederbratt tackade nej till att möta apatiska barn Foto: Jonas Ekströmer /Scanpix
2 av 2

(M) vill inte möta apatiska barn

Uppdaterad 14:49
Antalet apatiska barn ökar igen i Sverige, och i mellansverige finns nu ett trettiotal det visar en ny forskningsstudie. I dag hålls en hearing i riksdagen på ämnet, där forskarna till studien ska presentera sina resultat, men när forskarna ville bjuda med riksdagspartierna ut för att träffa familjer med apatiska barn, så tackade alla partier utom det största regeringspartiet moderaterna ja. Det berättar en av forskarna, Eva Wilks, som är besviken.

– Det är synd, det är en jätteviktig fråga och det handlar om barn som är jättesvårt sjuka. Genom att se och möta de här barnen och förstå vad det handlar om då man pratar om det här, säger Eva Wilks.

Mikael Cederbratt heter moderaternas talesperson, tidigare regionråd i Västra Götaland, i migrationsfrågor och han sitter i riksdagen från Västra Götaland. Och det var honom som Eva Wilks i första hand vände sig till med erbjudandet att få träffa familjer med apatiska barn, men han tackade, till skillnad från de andra partierna, alltså nej till erbjudandet.

– Jag tycker inte att åka och titta på ett barn som är sjukt är inte min uppgift, det är läkare som ska bedömningar om detta. Då är det snarare vägen till att de blivit det som är intressant och det är är jag öppen för, inte att åka och titta på ett apatiskt barn. Det ger inte mig det jag behöver veta, säger Mikael Cederbratt.

– Det verkar som att man inte inte vågar att möta dessa barn, möta detta lidande. Jag tycker det är omänskligt, säger Eva Wilks.

Trots att motsatsen bevisats så finns det fortfarande personer i ledande befattningar som tror att apatiska barn simulerar. Och när Eva Wilks gjorde sin studie märkte hon att misstänktsamheten kring barnen sträckte sig ända in i maktens finrum.

– Jag pratade med en moderat riksdagspolitiker och han sa att han kände till att barnen fejkade förra omgången och det hade läkare talat om för honom. Och det får de har barnen som är apatiska idag, de får tydligen betala priset för det, säger Eva Wilks.

Den personen var inte den enda som utrryckte sig så enligt Eva Wilks som på grund av den misstänksamhet hon möttes av bestämde sig för att bjuda in partiernas talespersoner i migrationsfrågor att själva få möta familjer med apatiska barn, alla tackade ja utom moderaterna.

Och Cecilie Tenfjord Toftby, riksdagskvinna för moderaterna från Borås stödjer sin kollega Mikael Cederbratt, som tackade nej till erbjudandet.

– Vi har inte själva någon möjlighet att bedömma om det här är ett apatiskt barn eller inte. Jag tror absolut att syftet är att man ska få en större förståelse men det som inbjudan konkret gick ut på var att man skulle åka och titta på ett apatiskt barn, säger Cecilie Tenfjord Toftby.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".