Birgit Nuorimaa framför Dalsjöfors torg Foto: Bo Thorin
Dalsjöfors

Nya Dalsjöfors torg kritiseras

Torget i Dalsjöfors blev ett misslyckande. Det tycker många dalsjöforsbor och nu har en namninsamling med 439 namnunderskrifter med krav om förbättringar lämnats in till kommunen. Birgit Nuorimaa var initiativtagare och hon vill ha mer liv och rörelse på torget, men kommundelens ordförande Lars Lyborg (Kd) tycker det är sent att klaga först nu.

Det är bara ett år sedan det moderniserade torget i Dalsjöfors invigdes. Då hade planerna diskuterats flera år och ställts ut i bland annat Dalsjöfors så att vem som ville skulle kunna lämna synpunkter.

Det gamla torget snyggades till, parkeringsplatser försvann, träd planterades, något har redan hunnit dö, och busshållplatsen flyttades. Allt som allt till en kostnad av över tre miljoner kronor.

I den summan rymdes inte inköp av mark för nya parkeringsplatser. Det är fastighetsägarnas ansvar, tycker man i kommunledningen. En så väsentlig sak borde kommunen stått för, svarar fastighetsägarna.

Och Birgit Nuorimaa är besviken över hur torget blev.

– Parkeringarna försvann. Busshållplatsen flyttades och som nu stoppar hela samhället. Jag gjorde en namninsamling och det var så många människor som tycker illa om torget, säger Birgit Nuorimaa.

På kort tid lyckades hon samla in 439 namn för fler parkeringsplatser, lite lekredskap, plats för torghandel och för att busshållplatsen, som stoppar upp trafiken på Storgatan när bussen står där, ska flyttas.

Dalsjöfors kommundelsnämnd väntas på måndag skicka begäran vidare till kommunstyrelsen i Borås.

Borde sagt något tidigare
Lars Lyborg (Kd)  är ordförande i Dalsjöfors kommundelsnämnd och han håller med om att det finns brister så tycker han att klagomålen skulle kommit tidigare.

– Från min sida tycker jag det är lite sent att komma med påpekanden först nu om hur torget borde sett ut. Innan det blev till så fanns det ju ritningar till allmänt beskådande och vi hade möten där man kunde komma och lägga fram sina synpunkter, säger Lars Lyborg.

Men han medger att det finns brister i hur torget ser ut idag.

– Med facit i hand så blev väl busshållsplatsen lite felplacerad. Den stannar och blockerar trafiken bakom samt att avgaser från bussen sugs in i affärernas intag för luft. Så den biten har ju inte blivit så bra.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".