1 av 2
Elever i skolmatsalen på Sven Erikssongymnasiet Foto: Agnes Henriksson
2 av 2
Borås

Kampanj ska minska matsvinn

Varje dag slänger eleverna på Sven Erikson-gymnasiet i Borås 30 kg mat. För att minska slöseriet med mat och pengar, har eleverna i miljöföreningen på Sven Eriksson-gymnasiet startat kampanjen "Efterrättskampen".

Genom att locka med sötsaker vill man få skolkamraterna att äta upp allt på tallriken. Kampanjen startade i veckan och i skolans matsal verkar de flesta positiva.

– Det är så tråkigt att se hur maten kastas. Här kommer de hit, här är det gratis. Det här har vi rätt till, säger Susanne Hedendal, skolköksbiträde.

30 kilo. Så mycket mat slängs i matsalen varje dag och numera mäter en våg all slängd mat, något som redan gjort att det slängs mindre.

Och i takt med att matsvinnet minskar utlovas eleverna sötsaker efter maten. Men det är inte sötsuget som driver Hannes Kimari och hans kompisar i skolans miljöförening.

– Det är för att vi ska få en hållbar livsstil för eleverna att vi ska tänka på det, och att man ska helt enkelt för att man ska göra det bättre för mattanterna också. De får ju mindre arbete att göra och det blir mindre inköp, säger Hannes Kimari.

Det slängs allt mindre mat i landets skolmatsalar, enligt Naturvårdsverket. Ändå beräknar man att svenska skolelevers tallriksavskrap kostar mer än hundra miljoner kronor varje år.

Få skolor mäter hur mycket mat som slängs. Med planer finns på att börja väga matsoporna på fler av skolorna i Borås.

– Är man hungrig kanske man tar mycket mat och sen vet man inte om det är gott eller inte och då slänger man det. Men många säger att det är stressigt till lektionerna. Så tar man mycket mat som man inte hinner äta upp och så slänger man det, säger Ingrid Aronsson, elev på Sven Erikssonsgymnasiet.

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".