Borås

Taxibolagen saknar kollektivavtal

De flesta taxiföretag i Borås saknar kollektivavtal, som bland annat ger chaufförerna en acceptabel lön. Nu ska man börja sätta klistermärken med märkningen "schyssta villkor" på taxibilarna i de bolag där man har kollektivavtal. Först ut är Taxi Borås.

I Borås finns det idag drygt sju stycken taxiföretag, endast två av dessa har kollektivavtal. Det gör att  konkurrensen blir lite snedvriden menar det regionala skyddsombudet på Transportarbetareförbundet i Borås, Björn Lindgren.

– Det handlar om att konkurrera på lika villkor. Att betala in till pensioner, betala ut lika löner för lika arbete, det är inte säkert man gör det idag när man inte har kollektivavtal, säger Björn Lindgren.

Taxichauffören Karwan Azarniya kör taxi för Taxi Borås och han tycker det är bra med märkningen och menar på att chaufförer som arbetar för taxiföretag som inte har kollektivavtal kan få problem, inte bara med löner och arbetstider, utan också till exempel vid en krock.

– Det finns åkare som vill att vi chaufförer ska betala skadorna vid en krock. Men med kollektivavtal blir det skillnad och märkningen är bra, tycker Karwan Azarniya.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se