Nu tändas tusen (lågenergi)ljus...

Ljusets högtid närmar sig, och inför den passar Södra Älvsborgs sjukhus på att byta till lågenergilampor. 10 000 nya juleljus kommer snart att glimma lite mer miljövänligt, och kanske även lysa oftare än tidigare.

Nu ska juleljusen på Södra Älvsborgs sjukhus bytas ut. Över 1000 adventsljusstakar och julgransljus med drygt 10 000 lampor ska bytas ut mot lågenergilampor, från lampor som drar 3 watt till lampor som drar 0,1 watt.

Hela kalaset med att byta ut sjukhusets lampor kostar drygt 35 000 kronor, men i och med att energiförbrukningen minskar från cirka 30 000 watt till 1000 watt tjänar man snabbt in den investeringen. Samtidigt sparas även miljön.

– Lamporna lyser visserligen lite svagare, men när det blir mörkt märker man inte det. Det är ju också bara en dekorationsbelysning som inte ska lysa upp, säger Bertil Karleberg som är biträdande driftchef på sjukhuset i Borås.

En som kommit för att lämna lampor är sjukgymnasten Ewa Dahl, och tillsammans med sina arbetkamrater på Rehab är hon positiv till att byta ut lamporna.

– Tycker det är ett mycket bra initiativ för det sparar energi. Mina arbetskamrater frågade om de kanske kunde ha ljusstakarna tända på nätterna också - nu när vi drar så lite energi, och det får vi väl överväga.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se