Svininfluensan

Skyddar grisarna mot svininfluensa

Hittills har inga fall av grisar med svininfluensa konstaterats i Sverige. I Norge däremot har man upptäckt svininfluensa på gårdar och där uppmanas uppfödare att ställa sig långt fram i vaccinationskön. Grisbonden Björn Gerstädt i Berghem tänker vaccinera sig för att skydda sina grisar.

På 43 gårdar i Norge har influensan upptäckts bland grisar. Där uppmanas grisuppfödare att ställa sig långt fram i vaccinationskön. I Sverige finns inga sådana uppmaningar men uppfödare rekommenderas att vaccinera sig.

Någon som tänker följa den rekommendationen är grisbonden Björn Gerstädt utanför i Berghem i Marks kommun. Han har 3500 grisar på sin gård.

– Branschen har gått ut med den rekommendationen. Att om möjligt vaccinera personal och undvik gårdsbesök, säger Björn Gerstädt.

Han berättar att han kanske inte skulle ha vaccinerat sig annars.

– Jag ser ju inte det här som något avvikande mot det som årligen under hösten brukar dyka upp med influensa. Men att vaccinera sig är ju ett enkelt ingrepp för att skydda våra djur, säger Björn Gerstädt.

Det är anmärkningsvärt att man nu vill skydda sina grisarna, menar Jan-Åke Robertsson och är vetrinär och VD för Svenska djuhälsovården.

– Vanligtvis när det gäller djur och sjukdomar brukar det handla om att vi människor ska skydda oss mot djurens smitta men här är det omvända förhållanden, säger Jan-Åke Robertsson.

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se