Mark/Skövde

Karin höll kvinnobröllop - en av de första vigslarna i landet

I och med kyrkomötets beslut att behålla vigselrätten öppnade Svenska kyrkan för tre veckor för vigsel av samkönade par. Som en av de första i landet vigde prästen Karin Långström Vinge från Berghem i Mark under lördagen två kvinnor i en kyrka i Skövde.

– Det var en fin och mycket vacker vigsel, med mycket kärlek, inte alls dramatiskt, säger Karin Långström Vinge, ursprungligen från Berghem men verksam i Skövde.

Hon är en av de präster som engagerat sig mycket i frågan och tycker att det är skönt att beslutet är fattat.

– Det roligt att allt är igång. Och att vi får uppleva det här i verkligheten nu, det vi har längtat efter så länge, säger Karin Långström Vinge.

Men sista ordet är inte sagt om samkönade par och deras rätt att vigas i kyrkan. Reglerna säger att präster får vägra att viga paren om de inte vill, och moståndet finns fortfarande kvar inom prästerskapet.

– Jag tror att det till stor handlar om tradition och grupptryck. Det här är både nytt och ovant vilket gör att det kommer att ta tid, men vi är på god väg, säger Karin Långström Vinge.

Hur reagerar människor som får nej av vissa präster?

– Jag har mött hbt-personer som tycker att det är upp till prästerna, att man ändå inte vill vigas av någon som tycker att man lever i synd per automatik. Sen har jag träffat personer som tycker att det är oerhört diskriminerande.

När tror du vi får se ett prästerskap som tycker lika om detta?

– Tror jag aldrig att vi får. Präster kommer alltid att tycka olika, säger prästen Karin Långström Vinge.

Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se