Hård (FP)-debatt om invandrare

Det blev hård debatt på Folkpartiets riksmöte i helgen om förslaget att införa obligatoriska medborgarkurser för invandrare. Dessutom skulle personerna tvingas avlägga ett löfte om att följa Sveriges lagar. Men förslaget ströks, bland annat sedan boråspolitikern Anne-Marie Ekström kritiserat det.

För Folkpartiet var landsmötet starten inför valet nästa år, och mycket av det som bestämdes kommer att hamna i partiets valmanifest.

Ett kontroversiellt förslag var att införa obligatoriska medborgarkurser för alla invandrare som vill bli svenska medborgare. Det ströks delvis och ska nu istället vara en frivillig kurs som utbildar i hur Sverige fungerar.

Vad som dock inte direkt diskuterades under landsdagarna var den 7 år gamla frågan om ett språkkrav för blivande medborgare - att man ska förstå svenska för att få bli medborgare. Det kravet finns kvar och kommer att finnas med i valmanifestet nästa år.

Folkpartiet har fått mycket kritik för sin integrationspolitik, och under landsdagarna var även flera politiker rädda att man ska hamna i sorteras in i samma fack som Sverigedemokraterna.

Det är dock inte Anne-Marie Ekström rädd för.

– Jag känner inte närhet till Sverigedemokraterna därför dem som kommer hit ska få ett så bra och välkommet mottagande som möjligt, ska komma in så fort som möjligt i samhället med det stöd och den hjälp de behöver. Sverigedemokraterna säger "nej, vi vill inte ha några fler hit". Jag vänar om att det kommer fler hit därför att vi behöver dem, men då ställer vi några krav också, säger Anne-Marie Ekström.

Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se