Sparsörsmordet

"Ett straff som kan göra nytta"

På måndagen dömdes en 17-årig pojke för att ha våldtagit och mördat en 16-årig flicka i Sparsör. Straffet blev tre års sluten ungdomsvård - ett rimligt straff anser debattören Ann-Britt Grünewald.

"Ett straff som kan göra stor nytta". Så säger förra fängelsedirektören och kriminalvårdsdebattören Ann-britt Grünewald om domen i det uppmärksammade Sparsörsmordet.

Den 17-årige pojken dömdes till tre års sluten ungdomsvård, och det tycker Grünewald är rimligt.

– Förhoppningsvis innebär det att man tar tag i den problematik som säkerligen fanns innan detta hände - sådana här saker kommer aldrig från en klar himmel. Min första gissning är det är droger med i bilden och det är min första prioritet att samhället gör större ansträngningar att hålla ungdomen nykter.

Det har varit en rad dåd med unga mördare. Vad kan det bero på tror du?

– Det beror naturligtvis på många olika saker. Det finns en väldig reklam för våld i våra massmedier, och likadant internet har väldigt våldsamma spel. Dessutom ser vi alla krig som pågått i alla tider, men förut hade vi dem inte i vardagsrummet. Döden är överallt, och ungdomar har inte förstånd att förstå vad döden är för någonting, avslutar Annbritt Grünewald.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se