"Inte svinigt i svenska stior"

Smutsiga bås, döda grisar och andra grisar som tuggar på dem. Svineriet bland Svenska grisuppfödare skriker från löpsedlarna, men alla är inte med på att de speglar verkligheten.

Under tisdagen har nyheterna i Sverige kretsat runt den undersökning som Organisationen Djurrättsalliansen ska ha gjort av ett hundratal gårdar runt landet.

Enligt organisationen har svenska grisar det sämre än vad som hittills varit känt, och man hävdar att man hittat grova överträdelser av djurskyddslagen på så gott som alla gårdarna.
Det saknas halm på golvet, luften är dålig och djuren har sår och andra skador.

En av de undersökta gårdarna tillhör dessutom Swedish Meats ordförande Lars Hultström, tillika styrelseledamot för svenska djurhälsovården.

Nyheterna besökte grisuppfödaren Sven Eliason i Kinnahult som föder upp cirka 3000 grisar varje år. Han anser inte att undersökningen speglar verkligheten.

– Detta var väl typiskt. Innan jul kommer alltid sådana här saker, det var min första tanke.

Varför kommer det upp då?

– Ja, det är väl kontroversiellt och då ska det ifrågasättas när folk ska köpa julskinka, säger grisbonden Sven Eliason.

Nej, Sven håller inte riktigt med om hur den svenska grisnäringen har framställts. Djuromsorgen i Sverige är god säger han, även om det naturligtvis finns gårdar där det är sämre.

– En viss procent av grisarna dör ju, och på en stor gård blir det många grisar som dör - någon per vecka säkert på en stor gård. Man kan inte ha uppsikt på alla djur kontinuerligt, och kommer man då och filmar på det så ser det förstås bedrövligt ut med en död gris som ligger i rännan.

Men vad säger du då om grisar som tuggar på varandra? På andra grisar?

– Nu har jag ju inte sett hur det såg ut där, men jag ver ju hur grisar beter sig. De håller ju på och bökar och grejar, och ligger det då en död gris där så bökar de på den med, säger grisbonden Sven Eliason.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se