Skidavgifter kan vara olagliga

Att ta ut åk-avgifter i längskidåkningsspåren kan strida mot Allemansrätten. Naturvårdsverket ser nu över avgifterna, och förbjuds de kan det få konsekvenser för flera anläggningar i Sjuhärad.

Det är i framförallt i södra Sverige som det blivit allt vanligare att skidanläggningarna tar betalt av längskidåkarna när de använder skidspåren. Ofta finns ingen natursnö att ta av, och kostnaden för konstsnö täcks då av avgifter.

Dock kan avgifterna vara olagliga och strida mot Allemansrätten. Det anser Naturvårdsverket som utreder frågan och inom kort kommer med ett utlåtande.

Eftersom det inte finns några tidigare vägledande fall om detta kan verkets slutsatser få stora konsekvenser för skidanläggningarna, bland annat Borås skidstadion och Lassalyckan i Ulricehamn.

I Ulricehamn säger ordföranden i skidsektionen, Stefan Jalderyd, att han inte tror att det kommer att bli förbjudet med avgifter.
Men skulle det bli det kommer verksamheten i Ulricehamn inte att gå ihop eftersom den redan idag går med minus. Enda räddningen är då att Ulricehamns kommun skjuter till pengar.

Skidstadion i Borås hoppas dock klara eventuellt nya regler genom att staden skjuter till pengar.

– Jag tror inte att Borås invånare kommer att drabbas av detta för vi har en bra inställning från kommunens sida vad gäller anläggningen. Däremot finns det andra, framförallt i norra Sverige som kommer att få problem , säger Håkan Axelsson som är driftansvarig för Skidstadion i Borås.

Han tycker vidare att det är bäst om det är helt fritt för åkarna att åka i spåren - utan att betala särskilda avgifter.

– Visst behöver vi pengarna för att få anläggningen att fungera, men kan vi få de pengarna från kommunen är det det allra bästa. Då kan folk åka fritt och man behöver inte hålla på och tjafsa med biljetter och kontroller, säger Håkan Axelsson på Skidstadion i Borås.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se