Borås

Två olika pojkar bakom överfallen - kommunen startar egen utredning

Uppdaterad 16:39
Igår kväll överfölls ytterligare en ung kvinna i Borås - den här gången av en 12-årig pojke. Två olika pojkar är nu misstänkta för fyra överfall och våldtäktsförsök i Borås den senaste veckan.

Det senaste av veckans överfall var igår kväll vid 19-tiden. En man och hans son stoppade då en 12-årig pojke från att våldta en 19-årig kvinna på Kyrkvägen i Brämhult.

Två misstänkta, fyra överfall
Pojken hade åkt med samma buss som kvinnan och redan på bussen ofredat henne med sexuella anspelningar. Pojken hoppade av bussen efter kvinnan, följde efter henne och överföll henne.
Dock togs han alltså på bar gärning av två privatpersoner som hört flickans skrik på hjälp.

Pojken hämtades av polisen, förhördes och omhändertogs under torsdagskvällen av sociala myndigheter. Han är nu placerad på ett behandlingshem för unga pojkar.

I onsdags grep polisen även en 13-årig pojke som misstänks för flera liknande överfall tidigare i veckan - ett i en gångtunnel på Hässleholmen och ett i Brämhult.
Där ska pojken ha misshandlat och ofredat två andra unga kvinnor sexuellt. Pojken är även misstänkt för att ha försökt våldta en ung kvinna. 

Även 13-åringen har omhändertagits av sociala myndigheter och placerats på ett annat behandlingshem.

Mycket ovanliga fall
Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Göteborg, är knapphändig i sina uppgifter.
Han hänvisar till de misstänkta pojkarnas unga ålder och även offrens unga ålder. De överfallna kvinnorna är mellan 14 och 19 år.

– Sådana här fall är högst ovanliga, jag har aldrig varit med om att så unga pojkar har gjort något sådan här, säger Fuxborg.

Polisen vet inte om de två gärningsmännen känner varandra eller om de har några andra kopplingar.

– De är i alla fall inte släkt med varandra, säger Thomas Fuxborg.

Kan de ha triggat varandra?

– Det vet jag inte, men fallen påminner om varandra, säger Thomas Fuxborg.

Kan bero på droger
Enligt uppgifter till Radio Sjuhärad ska 13-åringen ha verkat påverkad. Det är dock inget som polisen kan bekräfta eftersom man inte har rätt att ta sådana prover på en så ung misstänkt, säger Thomas Fuxborg.

Som nämndes tidigare har de båda pojkarna nu placerats på två olika behandlingshem för unga pojkar.

Borås stad samarbetar sedan tidigare med en specialistinstution för att få hjälp i olika utredningar.
Parallellt med polisutredningen gör nu socialtjänsten vid Borås kommun en utredning om vad som har lett fram till de här händelserna.

Hans Abrahamsson, chef för barn- och familjeavdelningen på socialförvaltningen i Borås stad, bekräftar delvis uppgifterna till Radio Sjuhärad om att en av pojkarna ska ha varit påverkad av något.

– Vi har fått indikationer på det, säger Hans Abrahamsson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se