Borås

Över 25 timmars debatt om budget

Det blev en ovanligt lång debatt innan nästa års budget i Borås kunde klubbas i natt. Diskussionen pågick i över 25 timmar. Men det var det värt, menade förre kommunstyrelse-ordföranden moderaten Björn Bergqvist.

 – Det har varit lite bättre inlägg än vad det var förra året, som för min del var ganska långtråkig. Jag har ju blivit vald av många boråsare att försöka deras röst hörd, och då tar jag på mig det ansvaret och då får det ta tid, säger Björn Bergqvist.

Socialdemokraternas Ulf Olsson tyckte att över 25 timmars debattid var i mesta laget.

– Jag tycker man skullé kunna hitta former för att förskorta debatten. Vi har ju diskuterat exempelvis talartidsbegränsning fem minuter. Jag tror att det är viktigt att som oppositionens främsta företrädare så måste man vara delaktig i debatten, säger Ulf Olsson.

Fullmäktiges avgående ordförande Maj Steen påpekade att samtliga partier tidigare gått med på att begränsa talartiden. Samtidigt var hon kritisk.

– I och med att vi har delegerat, som jag sett, alldeleför mycket till kommunstyrelsen, då blir ju chansen ledamöterna har att debattera då vi har budgeten och årsredovisningen. Sen ibland, om jag nu ska säga vad jag tycker, så är debatten cykelställ. Ibland är den för låg, säger Maj Steen.

Efter budgeten var klubbad diskuterade boråspolitikerna finansieringen av en utbyggnad av riksväg 27.

Borås, Svenljunga och Tranemo ska förskottera och låna ut 300 miljoner kronor, eller mer, om det blir dyrare, samt betala 104 miljoner av den beräknade kostnaden.

Detta om riksväg 27 byggs ut mellan Kråkered och Viared senast 2012.

Förhandlingarna mellan Borås och Svenljunga respektive Tranemo är inte slutförda än men Borås räknar med att betala en stor del, kanske 80 procent av såväl förskott som den kommunala insatsen.

Vänsterpartiet krävde återremiss eller avslag och hävdade att en riksväg bör vara statens ansvar och inte enbart kommunernas.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se