Borås

Svårt gymnasieval för niorna

Gymnasievalet närmar sig med stormsteg och utbudet i Borås har aldrig varit så stort som det är nu. Och om valet förut varit svårt så är det nu ännu svårare att välja då ungdomarna har närmare 80 program på 16 skolor att välja mellan.

Matilda Andersson, Adam Wiklund och Hanna Svensson går i nian på Sandgärdskolan i Sandared och de tycker det är svårt att välja då det finns så många program.

– Man vet inte vad man vill bli då man blir stor, säger Adam Wiklund.

– Jag tycker det var ett gansla lätt val då jag visste vad jag ville gå. Jag har valt samhälle - ekonomi för att det är en bred linje och då kan man bli lite vad man vill sen. Man kan läsa vidare på högskolan eller hitta ett jobb ganska lätt, säger Hanna Svensson som redan vet vad hon kommer att välja.

Bara i Borås finns alltså närmare 80 program på 16 skolor som niorna kan välja mellan. Valet öppnar den 7 januari och sker via en hemsida. Och fram till den 1 februari kan ungdomarna ändra sina val.

Det är inte bara utbildningen som spelar roll när man gör sitt val, utan också vilken skola och för vissa, var ens kompisar kommer att gå berättar niorna Hanna Svensson, Adam Wiklund och Matilda Andersson.

– Jag har inte gjort det, men det finns ju dem som gör det som vill gå kvar med sina kompisar på samma skola. Det är väl lite mer hur skolan verkar, om det är en seriöst linje för man vill ju inte gå nånting som är helt oseröst, säger Hanna Svensson.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se