Borås

Julmarknad utan klirr i kassan

Handlare och banker i Borås vill under nästa år minska kontanhanteringen med 300 miljoner kronor. Och i linje med den här ambitionen annordnas den här helgen för första gången en kontaktfri julmarknad på Stora torget i Borås. Det är ett trettiotal gymnasielever i Borås med sina UF-företag som står som arrangörer.

Malin Björesson, Jesper Kjellin-Larsson och Sebastian Bollin går sista året på Almåsgymnasiet i Borås och under julenmarknaden är deras rättvisemärkta tygpåsar till försäljning. Men istälelt för mynt och sedlar i det vita plåstkrinet så ligger kvitton.

– Det finns sammanlagt fyra trådlösa kortterminaler som vi delar på här. Så skrinet är till för att förvara kvitton som baken sen löser in, berättar Malin Börjesson.

Det är just helt kontantfritt på den här julmarknaden. Ett trettiotal unga företagre som vill visa att det går att komma runt hanteringen av sedlar och mynt. En ambition som går helt i linje med vad handlare banker och Borås stad i höst har enats kring i projektet Tryggare Borås.

Man vill minska ner på kontanthaneringen i stan - helst med 300 miljoner kronor under nästa år.