Halv miljard till bemanningsföretag

Västra Götalandsregionens kostnader för att anlita bemanningsföretag tycks vara på väg att hejdas efter en kraftig ökning under en följd av år. Men också i år kostar det mer än en halv miljard kronor -och det mesta går till hyrläkare.

– Jag ser det som ett stort propblem att patienterna vid besök på vårdcentraler inte får samma läkare, utan en hyrläkare, säger Karin Engdahl, socialdemokratisk ordförande i Regionens personalutskott.

Hyrläkare står för mer än 90 procent av kostnaden som fortsätter att öka inom primärvården. Den politiska ambitionen att bli oberoende av bemanningsföretagen har inte uppfyllts. Inom sjukvården har kostnaden fyrdubblats på fem år. Nu har utvecklingen hejdats.

– En del av de saker vi gjort får snart effekt men vi kan självklart inte organisera bort en läkarbrist men vi kan göra det bättre än i dag, säger Karin Engdahl.

Trots att regionen ökat antalet läkare med cirka 100 per år, räcker det inte.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista