Borås

Miljöpartiet kan få vågmästarroll

Miljöpartiet skulle bli vågmästare i Borås om det vore val idag. Den slutsatsen kan man dra om man bryter ner gårdagens stora opinionsmätning som Statistiska Centralbyrån publicerade på kommunal nivå.

På riksplanet skulle Miljöpartiet göra en kraftig framryckning om det vore val idag enligt SCB:s stora mätning igår. Den omfattade 9000 personer och gjordes i november, alltså innan diskussionen om Försäkringskassans regler kom upp. Moderaterna höll ställningarna jämfört med förra valet. Men det gjorde inte de andra borgerliga partierna. De tappade en femtedel av sina väljare.

Borgerliga skulle förlora makten
Bryter man ner detta på kommunal nivå och tar hänsyn till röstsplittringen - alltså att fler boråsare exempelvis röstade på Moderaterna i riksdagsvalet än i kommunalvalet och tvärtom för Vänsterpartiet, som fick fler kommunala röster, så skulle de borgerliga förlora fem mandat och därmed makten i Borås.

Framryckning för Miljöpartiet
Men Miljöpartiet skulle gå kraftigt framåt. Enligt Radio Sjuhärads analys skulle de borgerliga få 32 mandat, vänsterblocket 33, Miljöpartiet fem mandat och Sverigedemokraterna tre. Det vill säga Miljöpartiet skulle avgöra vem som får makten.

Men Miljöpartiet vägrar säga i vilket block de tänker sätta sig. Trots att det avgör villkoren för friskolorna, för privata äldreboenden eller hur mycket pengar de kommunala skolorna ska få - exempelvis. Däremot skulle inte Sverigedemokraternas nästan fördubblade siffror påverka boråspolitiken. De skulle inte bli vågmästare, enligt SCB:s undersökning.