1 av 3
Borås första Fru-går-man-skylt Foto: Kennet Öhlund
2 av 3
3 av 3
Nya vägskylten Foto:Kennet Öhlund
Borås

Fru Gårman har gjort entré i Borås

Sen den 1 januari i år gäller nya mer jämställda vägregler i Sverige. Nu har Borås fått sin första kvinnliga vägskylt; "Fru-gårman".

Vid Fjärde Villagatan alldeles norr om Klippbron i Borås, vid det nybyggda övergångsstället - där finns numera ett stycke boråshistora. Nu står Fru-går-man skylten där. Siluetten visar på knälång kjol och pagefrysyr - och raska steg över övergångsstället likt föregångaren Herr-går-man. Sedan den 1 januari 2009 finns hon som ett eget vägmärke, i den nya vägmärkesförordningen.

Behövs det av olika anledningar nya skyltar i Borås framöver så ska de ersättas med just Fru-gårman. Jan Åke Hugo Claesson, är ansvarig vid skyltningen på Gatuokontoret i Borås, och det var hans intiativ att sätta upp de nya skyltarna.

– Det här är den första Fru-går-man skylten i Borås. Man har ju tagit fram de här skyltarna och då tycker vi också att vi ska använda dem, säger han.

– Alla ska kunna vistas i trafikmijlön och vi ska ju planera för att det ska kännas bra för så många som möjligt, säger Jan Åke Hugo Claesson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista