Läkare prickas

En boråsläkare prickas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren ändrade i en remiss och patienten tvingades till en operation och en cancerbhandling försenades.
Den 53-årige patienten kom till Borås lasarett efter en remiss från Sahlgrenska sjukhuset. En magnetröntgen skulle genomföras i Borås för att undersöka ett organs storlek och för att fastställa spridningen av lungcancer. I Borås ändrade den nu prickade läkaren remissen till en annan typ av röntgen utan att patientens läkare i Göteborg kontaktades. Vad boråsläkaren inte visste var att den rötgnenmetod han valde innebar att patienten inte kunde behandlas för sin cancer på tre månader. Dessutom tvingades patienten till en operation där ett organ togs bort. Ansvarsnämnden ser allvarligt och anser att felet boråsläkaren gjorde varken är ringa eller ursäktligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".