Poliskrasch vid Annelundsmotet i Borås Foto:Charlotte Brunmark

Hårdare fokus på polissäkerhet

Polisens egna bilar är ofta inblandade i olyckor visar en rapport som presenterades igår. Mem i Västra Götaland började man redan 1998 använda sig av ett frågeformulär i samband med olyckor, något man har haft stor nytta av.

Bo-Lennart Johanson, instruktör inom polisens förarutbildning i Västra Götaland säger att man har kunnat se ett ökat antal avåkningar med skadade poliser som följd.

– Vi satte in åtgärder redan 2004. Vi bytte fokus väldigt tydligt på utbildningen då. Man fokuserade då betydligt mer på säkerhet är som tidigare på snabbhet, säger Bo-Lennart Johanson.

Boråsforskaren Jörgen Lundälvs rapport visade att skadade polisfordon har kostat staten 300 miljoner under en 11-års period. Han är orolig att det kommer bli fler krashade polisbilar om ingentig görs. Men redan nästa år kommer det att genomföras en nationell trafikutbildning, där man fokuserar mer på riskmedvetande och mental förberedelse än att köra fort. Forskaren vill även att poliser ska göra ett årligt kompetenstest, vilket Bo-Lennart Johansson välkomnar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista