1,7 ton väger klumpen som hämtats från Tornedalsälven för att bli årets isskulptur i Borås. Foto: Jenny Hellström
Borås

Vasst jobb som kräver isskyla

Ett vinterkallt Borås bjöd på perfekta förhållanden i dag när skulptören Ragnhild Sandelius Brodow, från Söderhamn, började mejsla fram årets isskulptur på Stora Torget.

Två gånger en meter och med ett djup på 80 centimeter, det är måtten på den isklump som skördades från Tornedalsälven förra året och som sedan dess har förvarats i ett frysskåp. Nu står den på Rådhusterassen på Stora Torget i Borås för att formas till årets isskulptur - en isbjörnsmamma med sin unge.

Skulptören Ragnhild Sandelius Brodow från Söderhamn började skulptera i is av en händelse, när hon i början av 90-talet var med i isskulptur i Jukkasjärvi.

– Det går fort att jobba med is, det gillar jag.

Men det håller inte så länge heller?

– Nej, men det beror på vädret - förhållandena i Borås just nu - runt nollan - är perfekta. Då kommer den att kunna stå ett tag.

Motorsåg och vassa järn, samt ordentliga handskar, hör till utrustningen. Ragnhild Sandelius Brodow fäster en skiss på ett notställ framför sig och har även en miniskulptur som stöd i sitt mejslande.

– Det svåraste är att isen är helt genomskinlig, det innebär ju att man ser formen på andra sidan, så man får skulptera på ett visst sätt med skärpta former. Men när man tar sig in i början så är ju inget skärpt.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista