Mark

Ogillade överklagan trots fel

Länsrätten avvisar nu överklagandet som gäller att Marks kommun anlitat sin avgående socialchef som konsult för 125 000 kronor efter att han avgått. 
Kommnchefen gjorde dock fel när han skrev på avtalet med socialchefen, enligt länsrätten.

Det var markbygdspartiets Henry Sandahl som överklagade det avtal som skrivits mellan kommunchef Bo Renman och avgående socialchef Magnus Hultins konsultfirma om att Magnus Hultin, efter att han slutat som socialchef skulle bistå blivande soialchef gnom sitt konsultfirma.

Men länsrätten avvisar nu överklagandet med motiveringen att kommunchefen inte skrivit avtalet med stöd av nämnden och därför kan det inte prövas enligt kommunallagen.

Länsrätten skriver också i sitt beslut att man i den så kallade delegationsordningen, dvs där det slås fast vad tjänstemän i kommunen kan göra utan att fråga någon politiker, inte finns något stöd för att kommunchefen hade befogenhet att skriva avtalet i fråga. Han hade alltså egentligen inte rätt att skriva avtalet.

Kommunjuristen i Marks kommun Ofelia Hendar är nöjd med att länsrätten avvisat överklagandet, men säger samtidigt till radio sjuhärad att de så snart som möjligt bör skriva om den så kallade delegationsordningen eftersom den idag är luddigt skriven och ger möjlighet till olika tolkningar om vad tjänstemän får göra utan att fråga politikerna och att det skett också i det här fallet.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista