Sjuhärad

Branddrabbade ska få bättre stöd

Människor som har förlorat allt de äger i bostadsbränder står ofta helt utan stöd från samhället efteråt. Det ska Myndigheten för samhällsskydd och bredskap och räddningstjänsten ändra på.

Under ett år ska utredaren Lars-Erik Sandin vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg ta kontakt med människor som har varit med om bostadsbränder. De drabbade ska få ett antal frågor, till exempel vem som larmade och hur lång tid det tog.

– Om man hade tagit kontakt med de människorna direkt efter och bara pratat med dem en liten stund, så hade det nog hjälpt dem väldigt mycket. Men det har vi nog varit dåliga på, både räddningstjänst och ambulans, säger Lars-Erik Sandin.

Tillsammans med fyra andra räddningstjänster i landet hoppas man sedan få underlag till vilken skillnad en återknytande kontakt kan ha.

Inga-Stina och Kaj Brorssons villa i Mjöbäck brann ner för sex år sen, allt förstördes så när som på en tavla. Men man klarade sig oskadda och hade gott stöd från familj och bekanta. Dom klarade sig oskadda. Kvar fanns också känslan av att precis ha klarat livhanken och det är en känsla som sitter i långt efter att det efter det att branden är släckt:

– Det var bara som en grå vägg med rök i köket, säger Inga-Stina Brorsson. Tänk om vi hade legat och sovit, det är ju sådant man tänker på.

6 000 bostadbräder i landet varje år - tusentals människor blir direkt drabbade eller vittnen och förväntas sedan klara sig själva med sina tankar och frågor. Lars-Erik Sandin hoppas att projektet mynnar ut i att det framöver blir rutin att söka upp människor som blivit utsatta:

– Det spelar ingen roll vilken av de tre "blåljusmyndigheterna" som gör det, bara någon gör det.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista