Sjögull, besvärlig växt. Foto: SR Sjuhärad
Hökerum

Sjögullet ska täckas med plast

Nu är det klart att bekämpningen av växten sjögull i Viskan vid Hökerum kan påbörjas. 75 000 kronor har beviljats till projektet.

Sjögull har näckrosliknande blad och vackra gula blommor - men det är en främmande art med en förmåga att föröka sig snabbt. Peter Wredin är kommunekolog i Ulricehamn och ser nu början på slutet av sin fleråriga kamp mot sjögullet.

– Det har inte funnits någon apparat i samhället som går i gång när de här problemen uppstår. Det vi gör är att vi ska täcka den här växten från solljus, säger Peter Wredin.

Under vinterhalvåret håller sig sjögullet på botten. Men den PVC-duk, som alltså ska förhindra att solljus når ner till växten, kommer att ligga på Viskans botten i minst ett år - kanske två. Nedsänkningen av duken kommer troligtvis att ske i januari.

Det är pengar från Fiskeriverket tillsammans med ett bidrag från Sparbanken i Ulricehamn som ska finansiera bekämpningen av sjögull. Men pengarna räcker bara till själva duken - inte till personal.

– Vi kommer inte att få en sjögullsfri Viskan, tyvärr, eftersom det har dykt upp sjögull även nere i Kinna, säger Peter Wredin.

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista